LEKSTOPMIDDELEN

Pas op voor airco-lekstopmiddelen!

Een aantal handelsbedrijven in de Benelux is afgelopen jaar gestart met het zeer actief promoten en verkopen van “lekstopmiddelen” als toevoeging aan een airco systeem. Deze preventieve middelen zijn er om kleine lekkages te voorkomen of om snel en goedkoop bestaande lekkages te dichten.

Eigenlijk zijn er twee categorieën. Ten eerste de lekstopmiddelen, die alléén werken op lekkende O-ringen of andere rubberen afdichtingen. Deze lekstopmiddelen zijn relatief ongevaarlijk. Ze laten de oudere O-ringen wat opzwellen, en weer soepeler worden, waardoor de afdichting tijdelijk verbetert.

De tweede categorie bestaat uit lekstopmiddelen, die lekkages in metalen delen dichten. Deze lekstopmiddelen kunnen, bij onzorgvuldig gebruik, zeer veel schade aanrichten.

Dit laatste middel wordt door de systeemolie opgenomen en getransporteerd. Treedt dit afdichtmiddel via een lekkage naar buiten, dan verandert het van een olieachtige substantie in een soort kunsthars en volgt er uitharding als gevolg van de aanwezige luchtvochtigheid. Zolang dit tijdens een lekkage plaatsvindt, is het ok en zal het lek waarschijnlijk wel worden gedicht.

 

Echter!! Bij een slecht gevacumeerd systeem of een systeem met verzadigde filterdroger (beide komen vaak voor!!) kan het middel al gaan vlokken, voordat het vermeende lek wordt bereikt. De vlokken kunnen grote schade richten aan uw airco, met als gevolg vervanging van alle componenten.

plaatsen van lekkage auto airconditioning

“Plaatsen van mogelijke lekkage zijn de O-ring (A), de slang (B) en de asafdichting (C)”

 

VRAGEN VAN KLANTEN EENVOUDIG BEANTWOORD

Regelmatig ontvangen wij verschillende soorten vragen over de werking van uw auto airco en onderhoud daarvan. Een antwoord op de 31 meest gestelde vragen kunt u als PDF downloaden.

mobiele auto airco service marx
auto airco marx onderhoud
mobiele auto airco service marx
airco_auto_onderhoud_ferrari